Mas Saint Laurent – Picpoul de Pinet.
‘Picpoul a l’Artisan’
‘Picpoul a l’Artisan’
Tekst door Jan Vellinga
Mas Saint Laurent ligt in Mèze aan het Bassin de Thau, een groot meer direct gelegen aan de Middellandse Zee. Dit is het gebied van Picpoul de Pinet, een kleine appellation van 6 dorpen in de Languedoc.
Mas Saint Laurent is eind 1800 ontstaan met 2 ha. op de heuvel van Montmèze en is door de familie Tarroux generaties lang uitgebouwd naar 35 ha. wijnbouw, inmiddels in cultuur gebracht door Nicole & Roland Tarroux.
De wijngaarden liggen relatief hoog op 30 tot 60 meter. De noordelijk gelegen percelen liggen op kalksteen met garrigue en zijn beplant met roussanne, marsanne en terret.
3 ha. liggen aan het Bassin de Thau met de stoksoort Picpoul met als onderstok Ruggeri 140. Het klimaat is mediterraan, er valt weinig regen maar meestal fors in october, en het is wenselijk de oogst dan binnen te hebben… De wijngaarden profiteren van de invloed van de zee, dankzij een altijd verkoeling brengende zeewind.
De wijngaard wordt bewerkt vanuit respect voor traditionele wijnbouw, rendementen zijn laag en dit draagt bij aan een optimale karaktertypering. Roland Tarroux is van de oude stempel in zijn benadering van wijnmaken. Minimaal manipulatie om optimaal natuur en terroir te laten spreken. De wijnen van Mas Saint Laurent ontlenen hun karakter aan een bijzonder terroir, gevormd in het secundaire Krijt tijdperk.
65 miljoen jaar geleden kwamen dinosaurussen hier hun eieren leggen, de bodem ligt nog vol met fossielen hiervan en beenderen. Het Krijt was een geologisch tijdperk van 145 tot 66 miljoen jaar geleden, met een warm klimaat door een grote hoeveelheid vulkanisme, en een hoge zeespiegel. Aan het einde van het Krijt stierf de dinosaurus uit. De kalksteen van de enigszins hooggelegen wijngaarden zijn in die tijd opgebouwd, genaamd Marne-gréseuses.
A lot of people would give their right arm to possess even a fraction of this family’s vineyards. Theirs is a regal cast of lieux-dits, spread across the appelation’s finest central sites.
Wijnschrijver en Rhône-specialist