Marcel Deiss – Elzas.
Terroirist! Een filosoof in de wijngaard.
Terroirist! Een filosoof in de wijngaard.
De familie Deiss is al sinds 1744 actief in het verbouwen van druiven. Toch duurt het tot 1947 dat wijlen Marcel Deiss het huidige wijnhuis vestigt in Bergheim.
Midden jaren ’90 maakt Jean-Michel Deiss de belangrjike overstap naar biodynamische teelt. Daarnaast besluit de filosofisch aangelegde Jean-Michel ook de overige heersende maatstaaf in de Elzas te negeren; mono-cepages. Hij plantte tot dertien verschillende druivenrassen in zijn wijngaarden, waarna ze gelijktijdig geoogst en gevinifieerd werden. Volgens Jean-Michel was dit in vroegere tijden heel normaal. Het uitgangspunt is dat het terroir terug te proeven is in zijn wijnen. De druiven spelen hierbij een ondergeschikte rol, ze zijn slechts een middel om de expressie van een plaats tot uiting te brengen. Of Zoals Jean-Michel Deiss het stelt: “Ik kwam tot het besef dat terroirexpressie in onze wijnen een plicht is en geen keuze. Terroir houdt geen rekening met de goedkeuring van je smaak. De grote terroirs dringen gewoon een bepaalde smaak op. De Elzas is rijk aan grote terroirs, en niet alleen de Grand Cru’s”.
Biodynamie is geen religie voor Jean-michel. Het is een middel. Het is een middel om tot de essentie van de terroir te komen.
“Jean-Michel Deiss has been growing some of the finest wines in Alsace for more than a quarter century and with them – as well as with his passionately articulate discourse – capturing the imagination and affection of wine enthusiasts world-wide. But the bearded sage of Bergheim is never satisfied, and beginning in the late eighties, he began to completely re-think his wines and means of truly embracing his terroirs.