Jean Foillard – Morgon.
Levende legende in de Beaujolais.
Levende legende in de Beaujolais.
In de vroege jaren ’80 raakten Jean Foillard en Marcel Lapierre verstrikt in wat later werd omschreven als ‘de bende van vijf’ of ‘de vijf gekken’ (les cinq fous). In een streven zich te ontdoen van het stigma Beaujolais Nouveau of Primeur, wat tot de ondergang van de streek heeft geleid, verdiepten de mannen zich in de biodynamie om middels deze resultaten later een ware renaissance te ontketenen in de Beaujolais.
Volgens velen is hier tevens de basis gelegd voor de actuele ‘vin nature-hype’. Op de vraag of ie vin nature maakt haalt Foillard z’n schouders op. Geïnspireerd door Jules Chauvet mikt Foillard op zuiverheid, expressie, minimale interventie maar blijft gewoon sulfiet toevoegen. Weliswaar zo minimaal mogelijk! Die ‘vijf gekken’ kwamen er destijds al op onaangename wijze achter dat sulfiet echt een noodzakelijk kwaad is om de wijnen stabiel te kunnen verzenden.
Foillard bezit wijngaarden op de beste hellingen van de Côte de Py. Na de handmatige oogst gist de jus minimaal 22 dagen bij een aanzienlijk lage temperatuur van 4-10 graden. Hierna rijpt de wijn op ouder fust en wordt zonder filtering en met een minimum aan sulfiet gebotteld. De wijnen rijpen uitstekend tot wel 20 jaar.
Of all the disciples of Jules Chauvet, Jean Foillard is the most likely to succeed in the practice of using very little SO2, without having his wines act capriciously at the slightest change in atmospheric pressure. His wines possess magnificent body and give aromas of a unique purity and grace