Francois Villard – Condrieu.
Autodidact zonder wijnopleiding schudt de grondvesten in Condrieu en daarbuiten.
Autodidact zonder wijnopleiding schudt de grondvesten in Condrieu en daarbuiten.
Francois doorliep de koksopleiding met een werkverleden in diverse sterrenrestaurants. Het ene moment runde hij een keuken in een ziekenhuis om later als sommelier ten tonele te verschijnen.
Zonder een wijnopleiding te hebben genoten begon Villard begin jaren ’90 met het cultiveren van een kleine wijngaard in Condrieu. Condrieu toentertijd zat nog redelijk in de vergetelheid op enkele voorbeelden als die van Guigal na. Guigal bepaalde destijds de toon en dicteerde; Viognier met vroeg geoogst, vergist op RVS en jong gedronken. Hout en/of ouderdom schaadt het primaire en joviale karakter in de wijn, vond hij.
Francois z’n eerste oogst, 1996, werd gecompleteerd door een extreem late ‘trié’; de laatste pluk had in de sneeuw in februari plaats wat resulteerde in pourriture noble van uitzonderlijke kwaliteit. Deze weelderige pluk werd toegevoegd aan de jus van de eerdere pluk. Riskant, om zo laat te oogsten, maar ook om de wijnen te laten rijpen houten fust (zo’n 20% tot 40% nieuw hout). Totaal in tegenstelling tot de standaard van toen volgde Francois een andere weg met een verbluffend resultaat. In navolging van Francois en zijn goede vriend en leermeester Yves Cuilleron is er inmiddels een veel bredere interpretatie van Condrieu en Viognier in haar algemeenheid.
Condrieu is de viognierdruif pur sang, bedwelmend geurig, aromatisch expressief en vaak zo krachtig dat het gevaar van verstikking dichtbij ligt. Helaas is Condrieu vaak overdone omdat de wijnmaker het evenwicht niet weet te vinden met dit overdonderende materiaal. Vaak domineert alcohol, zijn ze log en wordt er te zwaar getoast eikenfust gebruikt. Terwijl juist het terroir van Condrieu een schitterend evenwicht kan bieden aan al dat weelderige parfum, zodat geurigheid gevleugeld blijft.
Dankzij frisheid krijgen finesse en subtiliteit ruimte voor expressie in een rijkelijk voloptueus, sensueel maar transparant geheel.
Die frisheid ontstaat op een natuurlijke manier uit mineraliteit en dus juiste wijngaardbehandeling.
Daarbij is nodig een wijnmaker die de kunst verstaat. Francois Villard is een natuurtalent, zijn wijnen hebben onweerstaanbare sensatie, gevleugelde wijn!
“One of the stars of the Northern Rhône Valley”
Wijnschrijver