Francois Cotat – Sancerre Chavignol
Sauvignons van de hand van Francois zijn meesterlijk en rijpen uitzonderlijk. Iedere oude fles Cotat wordt een kunstwerk.
Sauvignons van de hand van Francois zijn meesterlijk en rijpen uitzonderlijk. Iedere oude fles Cotat wordt een kunstwerk.
Van oudsher nemen de wijnen afkomstig van de hellingen rond het plaatsje Chavignol een voorname plaats in. Vroeger hadden ze een 1er Cru-status (1936). Het verhaal wil dat deze kwaliteitsaanduiding moest verdwijnen uit commerciële overwegingen om ook de vlaktes rondom met druiven te beplanten en als Sancerre te kunnen benoemen.
Cotat heeft een roemrijke reputatie als eigenzinnige wijnboer die nog traditioneel en ambachtelijk werkt. De wijnen geven een fraaie expressie van de Sauvignon. Een stijl die ze zelf als ‘très naturel’ omschrijven. Kenmerkend is het natuurlijke karakter en de grote zuiverheid. Hierin komt heel puur het Sauvignon-karakter tot uiting in een duidelijke terroir-typering. De wijnen hebben veelal enige jaren flesrijping nodig om zich volledig te geven in finesse en complexiteit. Daarbij kunnen ze legendarisch goed ouderen: Cotat heeft in zijn kelders nog oude wijnen in perfecte conditie uit bijvoorbeeld 1934, 1937 en 1943. Vanaf 1954 zijn alle jaargangen aanwezig in deze fameuze kelder.
Veel aanhangers van de vin nature-hype prijzen Cotat alsware een godfather. De man maakt simpelweg de best mogelijke wijn met het grootst mogelijke respect voor de natuur. Geen collage, geen filtratie, geen temperatuur gecontroleerde gisting, geen kneuzing of ontsteling (steeltjes!). Zowel bij de soutirage als bij de botteling wordt gewerkt aan de hand van de maanstanden. In de week voor de nieuwe maan is de wijn helder en rustig, de zwaartekracht op z’n sterkst. Dat maakt Cotat een purist.
‘Cotat is a reference point winery for Sauvignon grown in the Loire Valley. His wines possess exquisite balance, extraordinary intensity, surprisingly, amazing longevity – they can last for decades
Robert Parker