Domaine Jamet – Côte-Rôtie.
Het domaine heeft het afgelopen decennium aan immense populariteit gewonnen. En terecht… Feilloze Syrah
Het domaine heeft het afgelopen decennium aan immense populariteit gewonnen. En terecht… Feilloze Syrah
Joseph Jamet begon in 1950 met vergaren van de mooiste percelen binnen de Côte-Rôtie. Destijds had de wijnbouw hier geen hoofdrol en waren de meeste percelen beplant met perzik- of abrikozenbomen.
Inmiddels hebben deze boomgaarden plaats gemaakt voor wijngaarden. Hedendaags bezit de familie een 8 hectare verdeelt over 25 van de mooist gelegen percelen in 17 verschillende wijngaarden!
Jean-Paul bestiert het domaine met zijn vrouw Corinne en hun zoon Loïc. Op het domaine wordt naast de gewilde Côte-Rôtie ook een ‘gewone’ Côtes du Rhône gemaakt. Deze wijn is ook van 100% Syrah afkomstig van de heuvels hoog achter Ampuis en al van die uitzonderlijke kwaliteit die Jamet zo uniek maakt.
De wijngaarden behoren tot de meest steile van Frankrijk (55%) en hebben een bodem die bestaat uit leisteen (micaschistes) met een dunne bovenlaag grond in een vrij complexe samenstelling. De bodem is arm, droog, zuur en heeft een uitzonderlijke drainage.
Viognier, tot 20% toegestaan in de assemblage, komt nauwelijks meer voor. De Syrah gedijt hier uitzonderlijk.
A lot of people would give their right arm to possess even a fraction of this family’s vineyards. Theirs is a regal cast of lieux-dits, spread across the appelation’s finest central sites.
Wijnschrijver en Rhône-specialist