Domaine Huet – Vouvray
De andere legende in Vouvray.
De andere legende in Vouvray.
Victor Huët was hevig aangedaan na de 1ste wereldoorlog. Z’n longen waren beschadigd door het mosterdgas om over zijn zenuwen maar niet te spreken. Precies deze reden deed hem besluiten zijn Parijse bistro achter zich te laten en te verhuizen naar het rustige en rurale Vouvray.
Het domaine werd in 1928 gesticht middels de aankoop van een prachtige wijngaard genaamd Le Haut Lieu. Vouvray’s ‘premiére côte’ in de volksmond genoemd bevat de meeste cru’s binnen Vouvray. Domaine Huet bezit drie van de mooiste wijngaarden van Vouvray hetgeen ongetwijfeld een grote rol speelt, maar de hele gang van zaken in de wijngaarden en het hoge niveau wijnmaken vormt de constant hoge kwaliteit van dit wereldberoemde domaine wat tegenwoordig 35 hectare in de wijngaarden Le Haut Lieu, Le Mont, Le Clos du Bourg en 5 ha.Vodanis in de gemeente bezit.
In de wijngaard streeft men naar optimale rijpheid en het liefst naar de in uitzonderlijke jaren voorkomende pourriture noble van de druiven. Er wordt handmatig en in twee tot drie ‘tries’ geplukt, meestal vanaf 5 october tot 10 november.
De gemiddelde rendementen liggen op 35 hectoliter/ha.
De druiven worden niet ontsteelt, pneumatisch geperst, (zacht geperst, 2 bar) gedurende 3,5 tot 5 uur. De most gist op eiken fust van 225 en 600 liter, of op stalen cuve bij 14 tot 17°C gedurende 2 maanden, met gistcultuur uit wijngaard of aanwezig in de kelders, dus geen industriële gistculturen. Geen malolactische gisting, hierdoor wordt de fraicheur en finesse van de chenin behouden. In april na de oogst volgt de botteling, na enkele soutirages en slechts een lichte filtering, hierdoor kan enig depot ontstaan.
De Vouvray Pétillant is één van de mooiste mousserende wijnen van de Loire en wordt traditioneel gemaakt zoals champagne, alleen de koolzuurdruk is de helft, 2,5 bar, waardoor de aromatische expressie volop ruimte krijgt.
‘tous les vins font preuve d’une remarquable pureté aromatique et d’un naturel merveilleux dans l’expression des nuances du terroir.’