Domaine du Cayron – Gigondas.
Het archetype Gigondas.
Het archetype Gigondas.
Het domaine dateert uit 1840 en inmiddels wordt het gerund door de 5de generatie in de gestalte van drie zusters, Delphine, Cendrine en Rosaline Faraud. Vader Michel houdt een scherp oog in het zeil vanaf de achtergrond, maar ook hij geeft toe dat de wijn aan ‘vrouwelijkheid’ heeft gewonnen sinds hun aantrede.
Op het domaine wordt zo natuurlijk mogelijk gewerkt. Er wordt minimaal gemanipuleerd. Men is ook geen voorstander van nieuw hout; de wijn krijgt de ruimte om zichzelf te vormen en er wordt alleen corrigerend ingegrepen als dat nodig is, met volop vertrouwen in de kwaliteit van de druiven. Afhankelijk van het jaar wel of geen ontsteling, 18-20 dagen gisting, de syrah gist apart van de rest, na de malolactische gisting volgt de assemblage en rijping op grote eikenhouten foudres, meestal 10 tot 18 maanden. Er wordt niet geklaard noch gefilterd.
Die foudres zijn overigens nog wel een ding. Recentelijk, in 2011, moesten er 3 vervangen worden wat veel pijn en moeite kostte, met name in het afscheid. Michel Faraud is een sterkmaker van traditie en hij gelooft heilig in zijn oude foudres. “Het is onze wijn, niet die van hen. Met het overdadige gebruik van nieuw hout, is Gigondas vaak niet eens meer te herkennen”.
“… Faraud’s wines are the richest, most exotic, and often the most dramatic of the appellation. On occassion their explosive richness and rustic set of aromas can be a bit overwhelming…. Faraud´s wines are such forefull examples of Gigondas that they, more than any other wine of this appellation, require rich stews…and game to absorb their strong personality….”
Wijnschrijver