Domaine Bru-Baché – Jurancon

Hoewel de familie al wijn maakten in de zestiger jaren is het domaine pas in 1973 opgericht door Georges Bru-Baché.

Het domaine wordt sinds 1994 geleid door de neef van Georges, Claude Loustalot, . Claude introduceerde begin 2000 de biodynamische culture in de wijngaarden en is dermate daadkrachtig dat het domaine ook gecertificeerd is sinds 2009. De keuze voor de biodynamie heeft de wijnen verrijkt in alle opzichten. Ze hebben gewonnen aan rijkdom en finesse en worden gerekend tot de allerbeste van de regio. Daarnaast is Claude ook trots op het unieke eco-systeem wat hij heeft weten te bereiken in de wijngaarden dankzij de biodynamie. Een prachtige symbiose tussen natuur, dier en mens.

De wijngaarden zijn opgedeeld in stenen terrassen vanwaar je schitterende vergezichten hebt op de besneeuwde bergtoppen van de pyreneeën. Bodemtypes variëren van klei, zandsteen en rolkeien tot verweerd leisteen en kalksedimenten in de beste percelen. Je treft hier voornamelijk Petit-Manseng die met z’n kleine druif en dikke schil weinig productief genoemd kan worden maar zeer geschikt is voor een late rijping aan de stok, een passerillage. Gros-Manseng, genetisch overeenkomstig met Albariño, geeft wat rijkere opbrengsten.

Jurancon is in de basis doux, moelleux of licqoreux. Pas als er Sec wordt vermeld op het etiket betreft het de droge variant.