Clos Naudin – Vouvray
Philippe Foreau is de meester van de moelleux.
Philippe Foreau is de meester van de moelleux.
Philippe Foreau is de derde generatie op het domaine wat in 1923 door zijn grootvader Armand werd gekocht. Het domaine omvat heden 12 hectare gelegen in het noordoostelijke gedeelte van Vouvray met een ideale expositie op de zuidelijke hellingen. De twee belangrijkste lieu-dits zijn Les Perruches en Les Ruettes waar de stokken gemiddeld zo’n 45 jaar oud zijn.
Op het domaine wordt veelal traditioneel biologisch gewerkt. Dit betekent geen chemicaliën, organische mest, ouderwets ploegen en oogsten in diverse trie’s. Gemiddeld wordt de helft van de oogst gebruikt voor de bejubelde mousseux. De overige helft krijgt afhankelijk van de rijpheidswaarde het predikaat Sec, Moelleux of Moelleux Reserve. In uitzonderlijke jaren maakt Philippe de speciale cuvée Goutte d’Or. Deze uitzonderlijke wijn behoort tot de meest gezochte wijnen van Frankrijk, al dan niet ter wereld en is tot op heden slechts drie maal geproduceerd.
Bij m’n bezoek op Clos Naudin viel het ambacht op. Flessen werden met de hand gespoeld. Ruimte voor een giro-pallet lijkt er niet. Nauwe gangen uitgehakt in de rotsen verzorgen een specifieke en bijzondere rijpingsomgeving.
Philippe is niet alleen een geëngageerd wijnmaker, hij is tevens een geëngageerd gastronoom. Iedere degustatie met mr. Foreau wordt onderbouwd middels een gastronomische gedachten. Iedere degustatie met mr. Foreau is ook bijzonder. Met zijn Vouvray Sec 1984 wist hij me te raken. Voor de duidelijkheid; 1984 is een rampzalig jaar geweest. Een koud en nat jaar, nauwelijks oogst, en wat er al was had nauwelijks rijpheid. 1984 Vouvray Sec was voor mij, daar in die kelder met Philippe Foreau zo’n intense beleving. Door het gebrek aan rijpheid van de druiven in dat specifieke oogstjaar was de wijn volledig ontdaan van smaakelementen die wellicht afleidden van de essentie. Puur terroir, pure emotie. Grootsheid in iedere nerf.
De essentie van Vouvray..
’What I admire about Foreau’s wines is that they are very pure, totally individual. Whether sec, demi-sec or moelleux each vintage radiates its own personality. They are both delicate and powerfully intense in favour ( I don’t like monsters, says Philippe Foreau. I am after finesse). And they last for ever’
Wijnschrijver en Bourgogne-specialist