Chateau de Villeneuve – Saumur-Champigny.
Op de Foire in Angers benoemd als beste rode Loire….
Op de Foire in Angers benoemd als beste rode Loire….
Tekst door Jan Vellinga
In het zicht van de Loire, ten oosten van Saumur, liggen wijngaarden op een bodem van kalksteenrots waar de cabernet francdruif opmerkelijke rode wijnen produceert.
Oenoloog Jean-Pierre Chevallier maakt sinds 1990 de wijn op het ouderlijk château.
En sindsdien zijn de wijnen op het hoogste niveau, volgens de pers en collega wijnboeren. Zo werd op de Foire in Angers zijn Saumur-Champigny gekozen tot de beste rode Loirewijn.
De wijnen hebben een voorbeeldige concentratie aan fruit, zijn niet uit balans door overextractie (dit is één van de grootste fouten van tegenwoordig, door een te lange inweektijd om maar zoveel mogelijk kleur en aroma’s te verkrijgen, gaat de balans verloren, het fruit overleeft de tannines niet). Finesse, verteerbaarheid en charme zijn dus behouden door Jean-Pierre, want door het prachtige fruit zijn de (kwaliteits) tannines ondergeschikt, en zijn deze wijnen ook jong te drinken, terwijl ze alles in zich hebben om mooi te ouderen.
Met een groene snoei wordt in een vroeg stadium een eventueel teveel aan druiven verwijderd om de resterende beter te laten rijpen. Tevens worden druiven van de 2de generatie (grapillons, conscrit) vroegtijdig gesnoeid, arbeidsintensief en kostbaar, derhalve weinig gebruikelijk maar het zijn de details die het verschil maken tussen goed en buitengewoon! De wijngaarden worden bewerkt met niet aflatende zorg en oog voor detail. Want in het moeilijke Loire klimaat is het niet eenvoudig om de cabernet franc druif optimaal rijp te oogsten. En niet rijp betekent al snel wijnen met een vegetaal karakter.
Leeftijd stokken Saumur-Champigny AOC 30 jaar, cuvée vieilles-vignes 50 jaar.
De chenin druiven van gemiddeld 35 jaar oude stokken worden in 3 trie’s geplukt om alleen optimaal rijpe druiven te oogsten, daarna volgt nog een selectie bij binnenkomst in de kelder. Persing zonder ontsteling. Saumur Blanc gist bij 18°C op cuve, en rijpt hierop tot de botteling in het voorjaar. Les Cormiers is een wijngaard met chenin druiven op het hoogste deel van de helling, Le Grand Clos is een selectie van cabernetdruiven uit het midden en klimmende deel van de wijngaard. Les Cormiers gist en rijpt op eiken, deels nieuw en ouder fust (demi-muids). Het zijn gedegen wijnen met een stevige structuur, breed in een compacte smaak.
’ La cuvée générique est toujours l’un des meilleures rapports qualité-prix de la région. Villeneuve est aussi un grand terroir pour le chenin blanc, au remarquable potentiel de vieillissement. Le Grand Clos 2001 associe volume et fermé et accentue son cousinage de texture avec Cheval Blanc’
Het domaine heeft het afgelopen decennium aan immense populariteit gewonnen. En terecht… Feilloze Syrah
Joseph Jamet begon in 1950 met vergaren van de mooiste percelen binnen de Côte-Rôtie. Destijds had de wijnbouw hier geen hoofdrol en waren de meeste percelen beplant met perzik- of abrikozenbomen.
Inmiddels hebben deze boomgaarden plaats gemaakt voor wijngaarden. Hedendaags bezit de familie een 8 hectare verdeelt over 25 van de mooist gelegen percelen in 17 verschillende wijngaarden!
Jean-Paul bestiert het domaine met zijn vrouw Corinne en hun zoon Loïc. Op het domaine wordt naast de gewilde Côte-Rôtie ook een ‘gewone’ Côtes du Rhône gemaakt. Deze wijn is ook van 100% Syrah afkomstig van de heuvels hoog achter Ampuis en al van die uitzonderlijke kwaliteit die Jamet zo uniek maakt.
De wijngaarden behoren tot de meest steile van Frankrijk (55%) en hebben een bodem die bestaat uit leisteen (micaschistes) met een dunne bovenlaag grond in een vrij complexe samenstelling. De bodem is arm, droog, zuur en heeft een uitzonderlijke drainage.
Viognier, tot 20% toegestaan in de assemblage, komt nauwelijks meer voor. De Syrah gedijt hier uitzonderlijk.
A lot of people would give their right arm to possess even a fraction of this family’s vineyards. Theirs is a regal cast of lieux-dits, spread across the appelation’s finest central sites.
Wijnschrijver en Rhône-specialist
Het domaine heeft het afgelopen decennium aan immense populariteit gewonnen. En terecht… Feilloze Syrah
Joseph Jamet begon in 1950 met vergaren van de mooiste percelen binnen de Côte-Rôtie. Destijds had de wijnbouw hier geen hoofdrol en waren de meeste percelen beplant met perzik- of abrikozenbomen.
Inmiddels hebben deze boomgaarden plaats gemaakt voor wijngaarden. Hedendaags bezit de familie een 8 hectare verdeelt over 25 van de mooist gelegen percelen in 17 verschillende wijngaarden!
Jean-Paul bestiert het domaine met zijn vrouw Corinne en hun zoon Loïc. Op het domaine wordt naast de gewilde Côte-Rôtie ook een ‘gewone’ Côtes du Rhône gemaakt. Deze wijn is ook van 100% Syrah afkomstig van de heuvels hoog achter Ampuis en al van die uitzonderlijke kwaliteit die Jamet zo uniek maakt.
De wijngaarden behoren tot de meest steile van Frankrijk (55%) en hebben een bodem die bestaat uit leisteen (micaschistes) met een dunne bovenlaag grond in een vrij complexe samenstelling. De bodem is arm, droog, zuur en heeft een uitzonderlijke drainage.
Viognier, tot 20% toegestaan in de assemblage, komt nauwelijks meer voor. De Syrah gedijt hier uitzonderlijk.
A lot of people would give their right arm to possess even a fraction of this family’s vineyards. Theirs is a regal cast of lieux-dits, spread across the appelation’s finest central sites.
Wijnschrijver en Rhône-specialist