Bernhard Ott – Niederösterreich
‘Ich bin ein Veltliner’
‘Ich bin ein Veltliner’
Het domein werd al in 1889 gevestigd door Ignaz Ott. Een lange traditie van wijn maken volgt.
Bernhard Ott nam in 1995 het roer over van zijn vader waarna hij enorme investeringen deed in de kelder als de wijngaarden. Roestvrij stalen vergistingskuipen werden geïnstalleerd en biodynamie werd geïmplementeerd in de wijngaarden. Er werd gekozen voor de Stelvinsluiting op alle flessen om onzuiverheden te vermijden. Daarnaast werden nieuwe percelen aangekocht in Feuersbrunn en Engabrunn waarmee het domein groeide tot 28 hectare.
Bernhard z’n werkwijze in de wijngaarden is meer dan gedreven te noemen. Zijn holistische benadering is misschien voor veel mensen een brug te ver maar de resultaten zijn overtuigend. Dusdanig overtuigend dat Falstaff (Dé wijngids van Oostenrijk) Bernhard in 2008 uitriep tot ‘Winzer des Jahres’. Sindsdien is Ott ook ‘mr. Veltliner’.
Na de overstap naar biodynamie kwam Bernhard tot de conclusie dat phenolische rijpheid veel eerder werd bereikt dan in de periode ervoor. Langzaam volgde vergisting met steeltjes wat tot een rijkere tannine extractie leidde. De wijnen behoeven soms een aantal jaar om tot volledige wasdom te komen zoals een grote wijn betaamt.
Winzer des Jahres 2008