Domaine Tempier – Bandol.
Provençaalse cult-wijnen. Beste rosé van de wereld…
Provençaalse cult-wijnen. Beste rosé van de wereld…
Lucy “Lulu” Tempier trouwde in 1936 met Lucien Peyraud. Lulu’s vader deed hen het domaine cadeau als huwelijksgeschenk. Nadat Lucien een fles pré-phylloxera Tempier proefde is hij zich gaan verdiepen in de diversiteit in terroir binnen Bandol. Lucien was een groot voorstander van de mourvèdre en heeft in samenwerking met het I.N.A.O. er eigenhandig voor gezorgd dat de mourvèdre zo’n prominente rol binnen Bandol heeft gekregen. Daarop volgend was er uiteraard ook de eigen A.O.C.-status. Lucien overleed in 1996 maar Lulu, de honderd gepasseerd, schrijft nog steeds kookboeken waarin vergeten Provençaalse recepten.
Daniel Raviër kreeg het roer in 1999 in handen en sindsdien is de status van het domaine gegroeid tot exceptionele hoogte. Robert Parker omschreef recentelijk de rosé als ‘Greatest rosé in the world’. Dat was voor hij aan de diverse rode wijnen moest beginnen. De mourvèdre staat aan de basis van alle wijnen en vraagt veelal tijd in de kelder. Hiermee zijn het de ultieme bewaarwijnen waar alleen de rosé met gemak 8 tot 12 rijpt (en vaak veel langer).
Tempier word beschouwd als een Grand Cru in de Provence. Daniël heeft net dat beetje x-factor aan weten te brengen; 1er Grand Cru!
*** , ofwel de allerhoogste status